Ontdek hoe we door drie verschillende openbare datasets te combineren publicaties realiseerden in tal van regionale media, maar ook AD.nl en Kek Mama haalden!
De uitdaging
Dit was de allereerste digital PR-campagne voor Nina.care. Doel was dan ook om voor een kickstart te zorgen, met meteen een flink aantal mooie publicaties. Daarom voegden we diverse openbare datasets samen, stuk voor stuk gericht op verschillen tussen regio’s. Hiermee verwachtten we de nodige aandacht van lokale en regionale media te verkrijgen.
De uitwerking
Data-onderzoek
Deze digital PR-campagne kwam volledig tot stand op basis van openbare data. In totaal combineerde ik drie verschillende datasets van het CBS. Het doel van het onderzoek was om per gemeente vast te stellen wat de capaciteit van de kinderopvang was. Oftewel: hoe verhoudt het aantal kinderen in een bepaalde leeftijdscategorie zich tot het aantal plaatsen in kinderdagverblijven?
Voor het jaar 2021 had het CBS een kant-en-klare dataset, met per gemeente de opvangcapaciteit als percentage. Data uit 2021 zijn echter natuurlijk niet recent genoeg om anno 2024 conclusies aan te verbinden. Dus moest ik op zoek naar een manier om op basis van data die wél beschikbaar is, toch een goed onderbouwde schatting te kunnen maken van de opvangcapaciteit op dit moment.
Allereerst wilde ik weten hoeveel kinderen tussen de 4 en 12 jaar (de leeftijd voor kinderopvang) er per gemeente zijn. Daarvoor gebruikte ik de dataset “Bevolking op 1 januari en gemiddeld; geslacht, leeftijd en regio”. Aan de hand van de opvangcapaciteitcijfers van 2021 kon ik per gemeente nagaan welk percentage van de kinderen in de betreffende leeftijdscategorie ook daadwerkelijk na de opvang gaan. Ik deed de aanname dat dit percentage twee jaar later hetzelfde zou zijn.
Aan de hand van de dataset “Nabijheid voorzieningen; afstand locatie, regionale cijfers” kon ik per gemeente bepalen in hoeverre het aantal kinderdagverblijven tussen 2021 en 2023 toe- dan wel afgenomen was. Ik vermenigvuldigde het aantal kindplaatsen in 2021 met het percentage dat uit deze berekening kwam.
Nu had ik dus een goed onderbouwde schatting van zowel het aantal kinderen dat in 2023 een beroep zou doen op de kinderopvang en het verwachte aantal kindplaatsen per gemeente. Daarmee was het mogelijk om niet alleen per gemeente de opvangcapaciteit in 2023 te schetsen, maar ook te laten zien welke trend daaraan voorafgegaan was.
Contentcreatie
Per provincie schreef ik een apart persbericht met de verschillen tussen de gemeenten. Ik benoemde in welke gemeenten de opvangcapaciteit het hoogst en het laagst was en in welke gemeenten de grootste verschillen hadden opgetreden sinds 2021.
Ook maakte ik, met behulp van Datawrapper, voor elke provincie een interactieve kaart. Daarmee werden de verschillen in opvangcapaciteit ook visueel inzichtelijk. Veel media nemen dergelijke kaarten bovendien graag over, omdat ze lezers langer op hun website houden.
Voor op het blog van Nina.care schreef ik deze variant, waarin ik de grootste landelijke verschillen uitlichtte. Ook dit artikel ging vergezeld van een interactieve kaart en enkele tabellen. Door deze extra achtergrondinformatie zou de kans op backlinks van media naar dit artikel moeten toenemen. Een link naar het blog nam ik dan ook op in elk van de twaalf persberichten.
Distributie
Na het onderzoek en het schrijven van de persberichten was het tijd om perslijsten op te stellen. In PR Dashboard maakte ik voor elke provincie een aparte perslijst, met daarop de emailadressen van regionale media uit de betreffende provincie. Daarnaast maakte ik een andere perslijst met media gericht op ouders en kinderen. Naar deze perslijst stuurde ik de algemene variant van het onderzoek, zoals dit ook op het blog werd geplaatst. De regionale media ontvingen uiteraard het onderzoek dat relevant was voor die specifieke regio.
In de titel van de persberichten maakte ik het regionale karakter duidelijk. Bijvoorbeeld: “In deze Limburgse gemeenten is de druk op de kinderopvang het grootst”. Door niet direct te verklappen om welke gemeenten het ging, was het voor veel lokale journalisten interessant om het persbericht te openen. Het gros van de persberichten had dan ook een open rate van meer dan 50 procent, in enkele gevallen zelfs bijna 70 procent. Dat is uitzonderlijk hoog: het gemiddelde ligt rond de 30 à 35 procent.
De resultaten
In totaal leidde deze digital PR-campagne tot 25 verschillende publicaties. De belangrijkste overige cijfers op een rij: