Coronapaniek: waarom de media wel móeten blijven berichten

Info

28 februari 2020

Coronapaniek: waarom de media wel móeten blijven berichten

Word jij al moe van alle media-aandacht voor het nieuwe coronavirus? Lees hier waarom de media niet anders kunnen!
In dit artikel

Word jij er al moe van? Aan de berichtenstroom over het nieuwe coronavirus COVID-19 lijkt maar geen einde te komen. Of je nu wilt of niet, je wordt er dagelijks meerdere keren aan blootgesteld. Het woord massahysterie valt ondertussen veelvuldig. Experts stellen dat de media ons onnodig bang maken voor een virus dat helemaal niet zo besmettelijk en dodelijk is als de hoeveelheid berichtgeving doet vermoeden. Anderen zijn maar wat blij dat de Nederlandse media in elk geval een stuk transparanter zijn dan die in China, waar het virus zijn oorsprong vindt. Maar waarom doen alle traditionele media hieraan mee?

Verhalen scoren

Dat de media bepalen welke onderwerpen wij belangrijk vinden is al decennialang bekend. Al in de jaren ’60 van de vorige eeuw ontwikkelden de Amerikaanse onderzoekers Max McCombs en Donald Shaw de zogeheten agenda-settingtheorie, die dit proces beschrijft. Echter, wat opvallend is aan de berichtgeving over het coronavirus is dat niet zozeer het virus als thema belicht wordt, maar eerder als reeks gebeurtenissen. Waar we er met zijn allen iets aan zouden hebben als de media zouden berichten over wat het virus nu precies inhoudt, wordt in plaats daarvan het virus door de media gepersonificeerd en ontstaan er individuele verhalen (“Duitser met coronavirus was in Limburg” – “Duitse coronapatiënt was niet ziek of besmettelijk”), die louter voor paniek zorgen.

 

Bekijk de volgende nieuwskoppen maar eens. “Coronavirus rukt op”; “Het coronavirus nadert”; “Coronavirus verspreidt zich door Europa”; “Coronavirus grijpt om zich heen in Noord-Italië”; “Coronavirus is in Nederland”. Een virus dat oprukt, dat nadert, om zich heen grijpt en uiteindelijk hier arriveert. Vervang ‘coronavirus’ door ‘Duitse troepen’ en het zou zomaar berichtgeving van een jaar of 80 geleden kunnen zijn. Het virus wordt neergezet als een kwaadaardig monster dat onderweg is om ons allemaal te verslinden.

 

Waarom de media dit doen? Waarschijnlijk bewust of onbewust met de wetenschap dat verhalen nu eenmaal scoren. En een verhaal dat gaat over een bepaalde gebeurtenis, met een hoofdpersoon, die ontwikkelingen doormaakt, waarbij er sprake is van een plot. “Lukt het Corona om Nederland te bereiken?” Uit eigen onderzoek van enkele jaren geleden blijkt dat dit soort verhalen beter blijven hangen bij de nieuwsgebruiker. En wat blijft hangen, daar gaan we naar op zoek. Precies wat de media willen. Want ook de krant, die er toch is om ons van het broodnodige nieuws te voorzien, moet simpelweg verkopen om te kunnen overleven.

“Lekker ergeren”

Daarnaast moeten we het idee dat de media er enkel en alleen zijn om ons als burgers zo goed mogelijk te informeren vooral ook laten varen. Evenzeer (en voor velen zelfs bovenal) heeft nieuws namelijk een sociale functie en dient het bovendien als vermaak en ontspanning. Hoezeer we ons ook zeggen te ergeren aan de overmatige corona-berichtgeving, ‘stiekem’ vinden we het ook gewoon lekker om ons hieraan te ergeren. En ook dát is een behoefte waarin nieuws voorziet. Jezelf even flink verbijten over het zoveelste onzinnige nieuwsbericht over André en Bridget (of Monique) is ook gewoon een vorm van ontspanning. Zo zit het ook met het corona-nieuws.

 

Bovendien, zeg eens eerlijk? Hoe vaak heb jij het de afgelopen weken met je partner, vrienden en collega’s over het coronavirus gehad? Het is een dankbaar gespreksonderwerp onder vrijwel de gehele bevolking. Daarmee vervult de onophoudelijke berichtgeving over het coronavirus ook in de sociale behoefte om te kletsen over het nieuws. Weer eens een ander gespreksonderwerp voor bij de koffieautomaat!

 

Scrol je dus straks op de bank weer door je Facebook-tijdlijn en roep je quasi-geërgerd “Houdt het nou nooit op?!” tegen je partner? Weet dan dat dit precies is wat de media willen!

Dé specialist in datagedreven digital PR-campagnes.

Bezorgt jouw bedrijf meer naamsbekendheid en (online) autoriteit.

Deze blog delen via:

Meer artikelen lezen?

Persberichten

20 maart 2025

Adverteren in Google? 70% slaat bewust de gesponsorde resultaten over!

Digital PR-bureau Tijd voor Publiciteit ondervroeg een representatief panel van 1.000 Nederlanders naar hun Google-gewoonten. Klikken zij altijd op het bovenste resultaat of belanden ze regelmatig op de tweede pagina?…

Frank Breukelman

Meer lezen

Tips

19 maart 2025

5 manieren om aan je naamsbekendheid te werken in 2025

Meer naamsbekendheid voor je bedrijf in 2025? Tijd voor Publiciteit geeft je 5 praktische tips!…

Frank Breukelman

Meer lezen

Persbericht versturen veelgemaakte fouten

Tips

11 maart 2025

7 veelgemaakte fouten bij het verzenden van een persbericht

Als je een persbericht verzendt, zijn er enkele belangrijke dingen om rekening mee te houden. Tijd voor Publiciteit zet zeven veelgemaakte fouten op een rij, zodat jij ze niet hoeft…

Frank Breukelman

Meer lezen

Illustratie afwachtende zzp'er

Persberichten

28 januari 2025

Bijna helft zzp’ers doet niets om klanten binnen te halen

Tijd voor Publiciteit deed onderzoek naar de manieren waarop zzp’ers klanten binnenhalen. Een groot deel van hen blijkt volledig afhankelijk van mond-tot-mondreclame….

Frank Breukelman

Meer lezen

Wat is een persbericht

Info

16 januari 2025

Wat is een persbericht?

Het persbericht is een van de bekendste en meest effectieve PR-middelen. Maar wat houdt het precies in? En waarom zou je er gebruik van maken?…

Frank Breukelman

Meer lezen

Persberichten

9 december 2024

Drie op de tien Nederlanders durven online zoekgeschiedenis niet te laten zien​

Drie op de tien Nederlanders durven hun Google-zoekgeschiedenis niet aan vrienden of familie te laten zien. Lees hier het volledige persbericht!…

Frank Breukelman

Meer lezen