Free publicity voorbeelden

5 voorbeelden van gratis publiciteit

Naast het schrijven van een persbericht zijn er meerdere voorbeelden van free publicity te bedenken. Met een goede marketingstunt kun je immers ook de media uitnodigen om over jouw bedrijf te schrijven. Organiseer bijvoorbeeld een opmerkelijk evenement, reik een award uit, spreek op een bijeenkomst of kom met een ander creatief idee dat journalisten prikkelt. Vaak ontstaat er in zo’n geval zelfs een golf van gratis publiciteit, omdat media elkaars content geregeld hergebruiken!

Hieronder vind je vijf inspirerende voorbeelden van gratis publiciteit. Deze voorbeelden van free publicity zijn marketingcampagnes van grote bedrijven met een enorm marketingbudget. Laat je hierdoor vooral niet afschrikken. Ook op regionaal niveau kun je scoren met creatieve acties. Sterker nog: de plaatselijke krant zit vaak nogal verlegen om nieuws, waar jij natuurlijk makkelijk op kunt inspelen.

Free publicity voorbeeld 1: Bavaria

De Bavaria-jurkjes: een voorbeeld van gratis publiciteit dat waarschijnlijk iedereen wel kent. De oranje DutchDresses werden een hit tijdens het WK Voetbal in 2010. Bij aankoop van het zogenaamde Bavaria Fridgepack ontving men zo’n jurkje. Een leuke marketingactie natuurlijk, die de verkoop van het Bavaria-bier in Nederland ongetwijfeld een boost gaf. Wereldwijde bekendheid kregen de jurkjes – en dus Bavaria – echter dankzij wereldvoetbalbond FIFA. Die zette tijdens de wedstrijd Nederland-Denemarken namelijk vrouwen in Bavaria-jurkjes het stadion uit, om WK-sponsor Budweiser – een Amerikaans biermerk – te beschermen. Een rel was geboren en Bavaria profiteerde volop van de gratis media-aandacht. Een schoolvoorbeeld van free publicity!

free publicity voorbeeld Bavaria
Bron: ad.nl

Free publicity voorbeeld 2: de Glamour Stiletto Run

Ook het tweede voorbeeld van gratis publiciteit zal de meesten bekend voorkomen. Een hardloopwedstrijd op hakken, dwars door de P.C. Hooftstraat in Amsterdam: hoe makkelijk wil je het de media maken? Dit evenement, dat modemagazine Glamour in 2006 voor het eerst organiseerde, oogste een golf aan publiciteit. De prijs voor de winnaar – €10.000 shoppingtegoed in diezelfde P.C. Hooftstraat – heeft zich door de vele media-aandacht dubbel en dwars terugverdiend.

Free publicity voorbeeld 3: negerzoenen van Buys

Het land stond volledig op zijn kop toen koekfabrikant Buys aankondigde dat de negerzoen voortaan alleen nog als ‘zoen’ door het leven zou gaan. “De betutteling ten top”, “Het moet niet gekker worden”, “Er mag hier ook niks meer”, de reacties lieten zich natuurlijk raden. Zo blijkt maar weer uit dit voorbeeld: any publicity is good publicity. Het bedrijf was volop in het nieuws en daar was het natuurlijk volledig om te doen.

Free publicity voorbeeld 4: de Red Bull-ruimtesprong

De absolute content marketingkampioen is Red Bull. Eén van de meest verbluffende reclamestunts haalde de energiedrankgigant uit samen met de Oostenrijkse skydiver Felix Baumgartner. Hij maakte een vlucht in een ruimtecapsule tot maar liefst 39 kilometer hoogte, waarna hij uit de capsule sprong. Zo werd hij de eerste mens die in een vrije val de geluidsbarrière doorbrak, ongekend spectaculair natuurlijk. Niet voor niets dat het wereldwijd opgepikt werd! Al deze media-aandacht was weliswaar gratis, de stunt an sich heeft echter een flinke duit mogen kosten. Een prijzig voorbeeld van gratis publiciteit, dus.

free publicity voorbeeld red bull
Bron: redbull.com

Free publicity voorbeeld 5: clown Bassie bezwangert vrouw

Allememaggies, dat was me nog eens nieuws! Clown Bassie – van Adriaan – zou een vrouw zwanger hebben gemaakt na een optreden. Iets later verscheen op tv echter het verhelderende reclamespotje van OHRA (zie de video hieronder), waarin de verzekering “die met je mee verandert” werd aangeprezen. De dagen hiervoor waren de Nederlandse media echter al in rep en roer!

Dit overzichtje is natuurlijk slechts een kleine greep uit de talloze mooie voorbeelden van free publicity. Heb je zelf een idee voor een pr-stunt voor jouw bedrijf? Laat het me dan vooral weten!

Neem contact op

    Free publicity voorbeelden
    Free publicity voorbeelden