Free publicity voorbeelden

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Tips
  • Laatste wijziging in bericht:17 maart 2024

3 voorbeelden van free publicity

Sta je op het punt te starten met PR, maar vraag je je af wat je je er eigenlijk bij moet voorstellen? Dan heb je online vast al de nodige voorbeelden van free publicity gevonden. Van de Glamour Stiletto Run tot de befaamde Bavaria-jurkjes: iedereen haalt dezelfde PR-voorbeelden aan.

Dit zijn echter stuk voor stuk PR-campagnes van grote merken met een enorm budget om grote PR-stunts uit te halen. Grote kans dat dit niet het type gratis publiciteit is waar jij aan zit te denken. Daarom geef ik je hieronder vier free publicity voorbeelden die ik wist te realiseren met behulp van goede persberichten. Zo heb je direct een goed beeld van welk type PR-campagnes je van Tijd voor Publiciteit kunt verwachten!

free publicity voorbeelden

Op deze pagina verschijnen regelmatig nieuwe PR-voorbeelden. De laatste update dateert van 2 maart 2024.

Free publicity voorbeeld 1: de Eco-Electric Index van Slimster

Meer weten over deze PR-campagne? Bekijk de uitgebreide casestudy door op de afbeelding te klikken!

Voor vergelijkingssite Slimster.nl ontwikkelde ik een PR-campagne rondom de zogeheten Eco-Electric Index. Dit is een zelfbedachte indexscore die aangeeft hoe ‘geëlektrificeerd’ een gemeente is op basis van het aantal zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s. Voor dit voorbeeld van gratis publiciteit gebruikte ik data van het CBS en de RDW om te berekenen hoeveel CO2-uitstoot elke gemeente potentieel voorkomt. Deze aanpak trok aanzienlijke media-aandacht, met name van regionale media, en resulteerde daarnaast in liefst drie publicaties op AD.nl. In totaal heeft de campagne meer dan 50 publicaties opgeleverd, waarmee de lokale leiders in duurzaamheid werden benadrukt en een aanzienlijke mediawaarde werd gecreëerd.

Voor de uitwerking van dit PR-voorbeeld verzamelde ik data voor elke gemeente, normaliseerde deze en creëerde een indexscore van 0 tot 1 voor elke categorie (zonnepanelen, warmtepompen, elektrische auto’s). Ik stelde twaalf persberichten op, elk gericht op de verschillen tussen de gemeenten binnen een bepaalde provincie, en een dertiende die de landelijke verschillen belichtte. Deze gerichte aanpak maakte de campagne uiterst relevant voor regionale media, wat leidde tot uitgebreide dekking. Media uit letterlijk iedere provincie pikten deze PR-campagne op! Hét voorbeeld van free publicity op regionaal niveau.

Het tweede voorbeeld van gratis publiciteit: de launch van de Zonneplan thuisbatterij

PR rondom producten laat ik doorgaans liever schieten. Veel bedrijven overschatten de (nieuws)waarde van hun nieuwe product, waardoor de resultaten van dat soort PR-campagnes veelal tegenvallen. Dat geldt echter niet voor de perslanceringen die ik voor Zonneplan mocht vormgeven de afgelopen jaren. Eerst was daar Zonneplan Energie, een van de eerste dynamische energiecontracten van Nederland. Later volgde de slim aanstuurbare laadpaal en begin 2024 was daar het meest innovatieve product tot nu toe: de Nexus thuisbatterij. 

Voor Zonneplan ontwikkelde ik een PR-campagne met sterke nadruk op de maatschappelijke meerwaarde van deze batterij. Door bij te dragen aan de broodnodige stabilisatie van het elektriciteitsnet zou dit de eerste thuisbatterij zijn die je als consument ook daadwerkelijk terugverdient. Deze unieke boodschap maakte deze productlancering een uitstekend voorbeeld van hoe je óók free publicity kunt genereren met een duidelijk commercieel doel.

Dit PR-voorbeeld hield in dat ik verschillende journalisten van technologie-, energie- en economieredacties proactief benaderde om het complexe verhaal van de thuisbatterij al voor de lancering in te masseren. Ik schreef diverse persberichten, elk met een unieke invalshoek, zoals het verdienmodel en de duurzame bijdrage, en zorgde ervoor dat ze bij de juiste media terechtkwamen. Deze strategische benadering, gecombineerd met een snelle respons op actuele vragen van media zoals het AD, resulteerde in een uitgebreide dekking na de lancering, waaronder in grote publicaties als Nu.nl, AD en de Telegraaf. Dit illustreert hoe effectieve PR en het inspelen op de actualiteit een krachtig voorbeeld van gratis publiciteit kan vormen, en bevestigt de waarde van een goed uitgedachte PR-strategie.

Ontdek alles over deze casestudy door op de afbeelding hierboven te klikken!

Free publicity voorbeeld 3: een goede Black Friday-inhaker

Klik op de afbeelding om de volledige casestudy van dit voorbeeld van free publicity te bekijken!

Voor vergelijkingssite Slimster heb ik een PR-campagne ontwikkeld als inhaker op Black Friday, gericht op het onthullen van de werkelijke prijzen van populaire producten zoals televisies en witgoed tijdens het koopjesfestijn. Door jarenlang prijsontwikkelingen te analyseren, ontdekte ik dat de zogenaamde ‘aanbiedingen’ tijdens Black Friday vaak niet de beste deals zijn, omdat de prijzen in september stijgen en vaak lager zijn aan het begin van het jaar. Met deze gegevens creëerde ik een perfect voorbeeld van free publicity: een campagne die niet alleen de aandacht trok door de onthulling, maar ook door de bruikbaarheid van de informatie voor consumenten. Deze aanpak resulteerde in publicaties op grote nieuwssites zoals Telegraaf.nl en Quote.nl, waarmee ik een aanzienlijke hoeveelheid gratis publiciteit voor Slimster genereerde.

De uitvoering van de campagne startte met een grondige data-analyse, gevolgd door het opstellen van een persbericht dat de bevindingen helder uiteenzette, aangevuld met data-illustraties. Ik richtte mij op journalisten met een focus op retail, technologie, economie en consumentenzaken en verstuurde het persbericht naar zorgvuldig geselecteerde perslijsten. Deze strategie leidde tot zeven online publicaties, waarvan twee ook in print verschenen. Ondanks dat het aantal publicaties niet extreem hoog was, waren het wel stuk voor kwalitatieve publicaties met een groot bereik, waarmee de campagne als een sterk PR-voorbeeld voor free publicity dient.

Ook profiteren van free publicity?

Hebben deze voorbeelden van succesvolle PR-campagnes geïnspireerd? Dan is het voor jou nu ook tijd voor publiciteit! Neem contact op en ontdek wat slimme PR voor de autoriteit en bekendheid van jouw merk kan betekenen.

BellenMailen