VVD kreeg meeste media-aandacht bij Provinciale Statenverkiezingen, BBB op plek 6

Persberichten

19 maart 2023

VVD kreeg meeste media-aandacht bij Provinciale Statenverkiezingen, BBB op plek 6

Welke partijen kregen de meeste media-aandacht bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2023? En wat leverde ze dat op? Lees het in dit artikel!
In dit artikel

In de aanloop naar de verkiezingen was er ophef over het verkiezingsdebat van Jeroen Pauw: het zou de drie uitgenodigde partijen buitenproportioneel veel gratis media-aandacht bezorgen. De VVD blijkt nu de partij te zijn die in de week voor 15 maart veruit het vaakst in het nieuws was: liefst 2685 keer. Dat is ruim 500 keer vaker dan de PvdA en bijna 850 keer vaker dan GroenLinks. Nog opvallender: de BBB kwam ‘slechts’ 1560 keer aan bod en staat daarmee op plek 6.

 

In dit onderzoek keek ik naar de frequentie waarmee partijen in de geschreven pers genoemd werden. De VVD komt daarmee glansrijk als winnaar uit de bus, gevolgd door het CDA. Opvallend is dat oppositiepartij PvdA op meer aandacht kon rekenen dan regeringspartij D66: vermoedelijk een gevolg van de tweestrijd tussen links en rechts die de VVD tot campagnethema verhief. De Partij voor de Dieren, SGP, Volt en 50Plus kregen de minste gratis publiciteit. Samen werden zij net zo vaak genoemd als het CDA alleen.

 

Van der Plas meest prominente partijleider

De grote winnaar van de verkiezingen is natuurlijk de BBB. Die partij had opvallend genoeg veruit de minste media-aandacht nodig per behaalde zetel, zo blijkt uit het onderzoek. Partijleider Caroline van der Plas lijkt daarbij een grote invloed gehad te hebben. In ruim één op de drie artikelen waarin de BBB genoemd wordt komt ook Van der Plas voorbij. Met relatief weinig aandacht heeft ze haar boodschap dus duidelijk weten over te brengen. Na de BBB-voorvrouw volgen Thierry Baudet en Geert Wilders als overduidelijk boegbeeld van hun partij. Opvallend is de positie van CDA-leider Wopke Hoekstra. Hoewel zijn partij na de VVD op de meeste publiciteit kon rekenen, kwam Hoekstra slechts in 7,7 procent van al die publicaties zelf aan bod.

 

VVD kreeg meeste aandacht van het AD, BBB van de NOS

De grootste partijen kregen met name veel free publicity van het AD en de NOS (online). Voor de VVD, het CDA en de PVV geldt dat het AD het vaakst over hen schreef, terwijl onder meer de PvdA, D66, GroenLinks, de BBB en de ChristenUnie het vaakst door de NOS aangehaald werden. De Telegraaf schreef relatief vaak over Forum voor Democratie en JA21, terwijl 50Plus nauwelijks aandacht genoot van de landelijke media. Die partij kon nog het meest rekenen op (de website van) Omrop Fryslân.

 

Media-aandacht bepaalt relevantie partij

Doorgaans kunnen partijen die in de aanloop naar verkiezingen het vaakst in het nieuws komen ook op de meeste stemmen rekenen. Dat is te herleiden tot de zogeheten agendasettingtheorie. Die theorie uit de jaren ‘60 stelt dat een onderwerp of persoon die vaak in het nieuws komt er in de perceptie van de nieuwsgebruiker toe doet. Oorspronkelijk was het idee dat de media daarbij niet zozeer de mening over het betreffende onderwerp zouden bepalen, maar uitsluitend in hoeverre dat onderwerp belangrijk gevonden wordt. Echter, met de komst van sociale media, waarbij partijen en politici ook rechtstreek hun potentiële kiezers kunnen bereiken, is dat laatste achterhaald. Bovendien kan de zittende macht standaard op meer aandacht rekenen, maar bestaat die aandacht rondom verkiezingen dikwijls uit kritiek. De stelling ‘any publicity is good publicity’ is anno 2023 dus nog maar in beperkte mate houdbaar.

Ook aan de slag met PR?

Wil jij nu ook profiteren van gratis media-aandacht? Lees dan meer over persberichten schrijven, persberichten versturen en digital PR.

 

Overtuigd dat PR ook jouw naamsbekendheid en autoriteit een boost gaat geven? Neem dan eens vrijblijvend contact op met Frank Breukelman van Tijd voor Publiciteit.

Dé specialist in datagedreven digital PR-campagnes.

Bezorgt jouw bedrijf meer naamsbekendheid en (online) autoriteit.

Deze blog delen via:

Meer artikelen lezen?

Persberichten

20 maart 2025

Adverteren in Google? 70% slaat bewust de gesponsorde resultaten over!

Digital PR-bureau Tijd voor Publiciteit ondervroeg een representatief panel van 1.000 Nederlanders naar hun Google-gewoonten. Klikken zij altijd op het bovenste resultaat of belanden ze regelmatig op de tweede pagina?…

Frank Breukelman

Meer lezen

Tips

19 maart 2025

5 manieren om aan je naamsbekendheid te werken in 2025

Meer naamsbekendheid voor je bedrijf in 2025? Tijd voor Publiciteit geeft je 5 praktische tips!…

Frank Breukelman

Meer lezen

Persbericht versturen veelgemaakte fouten

Tips

11 maart 2025

7 veelgemaakte fouten bij het verzenden van een persbericht

Als je een persbericht verzendt, zijn er enkele belangrijke dingen om rekening mee te houden. Tijd voor Publiciteit zet zeven veelgemaakte fouten op een rij, zodat jij ze niet hoeft…

Frank Breukelman

Meer lezen

Illustratie afwachtende zzp'er

Persberichten

28 januari 2025

Bijna helft zzp’ers doet niets om klanten binnen te halen

Tijd voor Publiciteit deed onderzoek naar de manieren waarop zzp’ers klanten binnenhalen. Een groot deel van hen blijkt volledig afhankelijk van mond-tot-mondreclame….

Frank Breukelman

Meer lezen

Wat is een persbericht

Info

16 januari 2025

Wat is een persbericht?

Het persbericht is een van de bekendste en meest effectieve PR-middelen. Maar wat houdt het precies in? En waarom zou je er gebruik van maken?…

Frank Breukelman

Meer lezen

Persberichten

9 december 2024

Drie op de tien Nederlanders durven online zoekgeschiedenis niet te laten zien​

Drie op de tien Nederlanders durven hun Google-zoekgeschiedenis niet aan vrienden of familie te laten zien. Lees hier het volledige persbericht!…

Frank Breukelman

Meer lezen