Twee op de drie zzp’ers krijgen hun meeste opdrachten via mond-tot-mondreclame en ruim veertig procent is hier zelfs volledig van afhankelijk. Dat blijkt uit een onderzoek van PR-bureau Tijd voor Publiciteit onder 400 zelfstandigen. Hoewel mond-tot-mondreclame in de praktijk ook vaak de meest effectieve reclame is, maakt het zelfstandigen ook buitengewoon kwetsbaar. “Wie niet investeert in zichtbaarheid, krijgt vroeg of laat een klap te verwerken.”
De afhankelijkheid van het eigen netwerk illustreert een bredere kwetsbaarheid onder zzp’ers in Nederland. Zo bleek vorige week nog uit een onderzoek van Boekhouder.nl dat ruim de helft van de zzp’ers geen pensioen opbouwt. “In dit licht moet de strengere handhaving van de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid ook vooral als bescherming van de zzp’er worden gezien”, zegt Frank Breukelman van Tijd voor Publiciteit. “Zelfstandig zijn betekent weliswaar vrijheid, maar te veel zelfstandigen zijn nu simpelweg van toeval en geluk afhankelijk.”
Social media en online marketing
Van de zzp’ers die wel actief bezig zijn om klanten binnen te halen, doet ruim een kwart dat via social media, zo blijkt uit het onderzoek van Tijd voor Publiciteit. Linkedin en Facebook worden daarbij het meest gebruikt, maar ook Instagram is voor de nodige freelancers een klantenbinder. Verder geeft ruim een op de acht zzp’ers aan gebruik te maken van online marketing. Ook opvallend: ruim een op de acht zelfstandigen doen nog aan koude acquisitie.
Zichtbaar zijn
Breukelman adviseert zelfstandig ondernemers een merk op te bouwen. “Als zzp’er ben je je eigen merk. Laat dat zien aan de buitenwereld door bijvoorbeeld actief te zijn op Linkedin. Meng je in discussies. Stuur eens een persbericht naar media uit jouw branche of regio. Ruim 85 procent van de zzp’ers heeft dit nog nooit gedaan!”
Volgens Breukelman hoeven dit soort inspanningen echt niet direct gericht zijn op het binnenhalen van nieuwe klanten. “Daar gaat het juist vaak mis. Áls we al investeren in zichtbaarheid, dan willen we daar ook meteen iets voor terug. Maar zorg er in plaats daarvan nou voor dat je naamsbekendheid krijgt binnen je doelgroep, zodat ze jou als eerst weten te vinden wanneer ze je nodig hebben. Dat levert je veel meer stabiliteit op.”