7 veelgemaakte fouten bij het verzenden van een persbericht

Tips

11 maart 2025

7 veelgemaakte fouten bij het verzenden van een persbericht

Als je een persbericht verzendt, zijn er enkele belangrijke dingen om rekening mee te houden. Tijd voor Publiciteit zet zeven veelgemaakte fouten op een rij, zodat jij ze niet hoeft te maken!
Persbericht versturen veelgemaakte fouten
In dit artikel

Je kunt nog zo’n goed persbericht schrijven, maar als je het niet op de juiste manier verstuurt, is de kans groot dat het alsnog niet wordt opgepikt door journalisten. Tijd voor Publiciteit deelt zeven veelgemaakte fouten bij het verzenden van een persbericht, zodat jouw persbericht wél de media-aandacht oplevert die het verdient!

1. Versturen naar algemene redacties

Veel bedrijven sturen hun persbericht blind naar algemene e-mailadressen zoals redactie@nieuwswebsite.nl. Hierdoor komt het vaak op een grote hoop terecht en wordt het genegeerd. In zo’n inbox komen dagelijks tientallen tot wel honderden persberichten binnen.

 

Onderzoek in plaats daarvan welke journalisten veel over jouw onderwerp schrijven en stuur het persbericht direct naar hen. Dit kun je natuurlijk met de hand doen, maar er zijn ook tools die dit bijhouden. Zelf maak ik hiervoor gebruik van PR Dashboard, maar ook Smart.pr en ANP Perssupport kun je hiervoor gebruiken. Dit zijn wel betaalde tools, die daardoor vooral hun meerwaarde hebben als je structureel investeert in PR.

2. Versturen op vrijdagmiddag

Je persbericht versturen op vrijdagmiddag of vlak voor een feestdag is nooit een goed idee. Journalisten werken dan toe richting het weekend gaan of druk zijn met andere deadlines. Wanneer zij op maandag hun mailbox weer checken, is jouw persbericht allang ondergesneeuwd door alle andere mails die inmiddels zijn binnengekomen. Ook woensdag is trouwens niet aan te raden, aangezien dit ook voor veel journalisten papa- of mamadag is. De beste momenten om een persbericht te versturen zijn in de regel dinsdag- en donderdagochtend.

3. Versturen vanaf een onprofessioneel e-mailadres

Een persbericht versturen vanaf een Gmail- of Hotmail-adres oogt onbetrouwbaar. Gebruik een zakelijk e-mailadres met je bedrijfsdomein om serieus genomen te worden. Overweeg een speciaal pers-emailadres aan te maken (pers@bedrijf.nl), dat zorgt voor een professionele uitstraling.

4. Geen persoonlijke aanhef of introductie

Zeg nou zelf: wat is jouw eerste gedachte als je een mail ontvangt die begint met ‘Beste ontvanger’? Een persbericht zonder begeleidende tekst of met een generieke aanhef voelt onpersoonlijk. Schrijf een korte, gerichte introductie waarin je uitlegt waarom dit relevant is voor de journalist in kwestie of zorg in elk geval dat je hem of haar bij de voornaam aanspreekt.

5. Persbericht als bijlage zonder tekst in de e-mail

Sommige bedrijven sturen een persbericht alleen als Word-bestand of pdf’je in de bijlage, zonder enige toelichting in de e-mail. Veel journalisten openen geen bijlagen van onbekende afzenders of nemen eenvoudigweg daar de moeite niet voor. Plaats daarom het persbericht in de e-mail zelf en voeg de bijlage als extra optie toe. Je logo boven het persbericht en een nette opmaak kunnen de kans op publicatie ook doen toenemen.

Lees ook eens deze tips!

6. Geen contactgegevens vermelden

Een journalist die snel wil schakelen, heeft direct contactgegevens nodig. Zorg ervoor dat je naam, telefoonnummer en e-mailadres duidelijk in je persbericht staan. Geen algemeen emailadres of telefoonnummer van de klantenservice, maar de persoonlijke gegevens van degene die inhoudelijk vragen over het persbericht kan beantwoorden.

7. Versturen naar een te grote en willekeurige perslijst

Zie je het voor je? Tien journalisten op een redactie die allemaal tegelijkertijd dezelfde mail ontvangen? Een persbericht naar honderden irrelevante contacten sturen is zinloos en kan je geloofwaardigheid schaden. Journalisten herkennen massamails en negeren deze. Kies zorgvuldig en richt je alleen op de juiste media en journalisten.

Doe je voordeel met deze tips!

Kortom: hoe je een persbericht verstuurt, is minstens zo belangrijk als hoe het geschreven is. Door deze veelgemaakte fouten te vermijden en je persbericht slim te verzenden, vergroot je de kans dat jouw nieuws wordt opgepikt door de juiste media.

Hulp nodig met persberichten?

Je weet nu precies waar je rekening mee moet houden bij het verzenden van een persbericht. Maar kun je juist wel wat hulp gebruiken met het schrijven ervan? Of wil je werken aan een PR-strategie om structureel free publicity te genereren? Neem dan gerust eens contact op met Frank Breukelman van Tijd voor Publiciteit. Ik denk graag met je mee!

Dé specialist in datagedreven digital PR-campagnes.

Bezorgt jouw bedrijf meer naamsbekendheid en (online) autoriteit.

Deze blog delen via:

Meer artikelen lezen?

Persberichten

20 maart 2025

Adverteren in Google? 70% slaat bewust de gesponsorde resultaten over!

Digital PR-bureau Tijd voor Publiciteit ondervroeg een representatief panel van 1.000 Nederlanders naar hun Google-gewoonten. Klikken zij altijd op het bovenste resultaat of belanden ze regelmatig op de tweede pagina?…

Frank Breukelman

Meer lezen

Illustratie afwachtende zzp'er

Persberichten

28 januari 2025

Bijna helft zzp’ers doet niets om klanten binnen te halen

Tijd voor Publiciteit deed onderzoek naar de manieren waarop zzp’ers klanten binnenhalen. Een groot deel van hen blijkt volledig afhankelijk van mond-tot-mondreclame….

Frank Breukelman

Meer lezen

Wat is een persbericht

Info

16 januari 2025

Wat is een persbericht?

Het persbericht is een van de bekendste en meest effectieve PR-middelen. Maar wat houdt het precies in? En waarom zou je er gebruik van maken?…

Frank Breukelman

Meer lezen

Persberichten

9 december 2024

Drie op de tien Nederlanders durven online zoekgeschiedenis niet te laten zien​

Drie op de tien Nederlanders durven hun Google-zoekgeschiedenis niet aan vrienden of familie te laten zien. Lees hier het volledige persbericht!…

Frank Breukelman

Meer lezen

Persberichten

27 november 2024

Veel Nederlanders vergelijken zelden of nooit prijzen bij online aankoop

In hoeverre vergelijken we prijzen bij een online aankoop? Tijd voor Publiciteit vroeg het 1000 Nederlanders. Lees hier de resultaten!…

Frank Breukelman

Meer lezen

Persberichten

23 oktober 2024

Luistert Google mee met je gesprekken? Een op de drie Nederlanders denkt van wel!

Luistert Google stiekem mee met je gesprekken of is dat een fabeltje? Tijd voor Publiciteit vroeg 1000 Nederlanders hoe zij erover denken! Lees hier de resultaten….

Frank Breukelman

Meer lezen