Advertorial, branded content en contentmarketing: de verschillen

Info

12 april 2019

Advertorial, branded content en contentmarketing: de verschillen

Advertorial, branded content, content marketing: je hoort deze termen vast weleens door elkaar. Maar wat zijn nu de verschillen tussen deze drie marketingmethoden?
In dit artikel

Het zijn begrippen die je ongetwijfeld bekend in de oren klinken als je je enigszins bezighoudt met reclame: de advertorial, branded content en content marketing. Deze marketingmiddelen hebben de nodige overlap, maar kennen desondanks een duidelijk onderscheid in hun betekenis. Wat de verschillen tussen en de voor- en nadelen van zowel de advertorial, branded content als content marketing zijn lees je in dit artikel. Maar we beginnen met een korte uitleg van de betekenis van advertorials, branded content en content marketing.

Wat is een advertorial?

Het woord advertorial is een samentrekking van advertisement en editorial. Journalistiek in een reclamejasje dus, waarvoor de afzender betaalt. Het lijkt qua vorm en structuur op een nieuwsbericht, maar heeft een duidelijk commerciële insteek. Veelal gaat een advertorial over bepaald kenmerken van een product, die op al dan niet subtiele wijze worden aangeprezen. Advertorials kom je tegen in de krant, tijdschriften en op nieuwswebsites.

Wanneer het op de inhoud aankomt zullen de meesten echter al gauw begrijpen dat er van nieuwswaarde niet of nauwelijks sprake is. Hierin verschilt de advertorial van free publicity. Overigens betekent het ook weer niet dat een advertorial inhoudelijk niets voorstelt. Vaak bevatten advertorials handige tips of weetjes. Bekijk bijvoorbeeld eens dit voorbeeld op Linda.nl. Het moge duidelijk zijn dat dit artikel gesponsord is door Maggi, maar je weet nu wél hoe je een overheerlijke plaatpizza maakt.

Wat is branded content?

Branded content wordt veelal gemaakt met de bedoeling om viral te gaan en zodoende een enorm publiek te bereiken. Het gaat om human interest-achtige producties die vaak een verrassende, opzienbarende of choquerende boodschap bevatten. Video is hierbij een populair medium.

In branded content-producties wordt geen product of dienst rechtstreeks aangeprezen. De intentie is om de missie of visie van een bedrijf subtiel te verwerken in de uiting. In het geval van een video is het merk in het begin zelfs helemaal niet zichtbaar. Het belangrijkste is dat branded content deelbaar is en dat is het geval wanneer iets opmerkelijk is. Een bekend en mooi voorbeeld is een video van Dove. Uit onderzoek bleek dat slechts vier procent van de vrouwen zichzelf als ‘beautiful’ zou omschrijven. Maar wat zeggen anderen over het uiterlijk van de vrouwen die niet tot deze vier procent behoren?

 

Overigens blijft branded content een enigszins vaag begrip. Er zijn marketeers die ook product placement, zoals je vaak ziet in films en series, onder branded content scharen. Dus de soapsterren uit GTST die allemaal hetzelfde merk crackers eten of de dames uit Gooische Vrouwen die geheel toevallig allemaal in een Mercedes rondrijden. Als kijker zou je het idee kunnen krijgen dat dit dus de norm is. Het ligt er alleen wel érg dik bovenop natuurlijk.

Wat is content marketing?

Regelmatig wordt branded content verward met het begrip content marketing. Niet onlogisch, want er zijn de nodige overeenkomsten. Net als bij branded content is het ook bij content marketing niet de bedoeling om rechtstreeks een product aan te prijzen. Het is eerder de bedoeling dat je een positieve associatie krijgt bij het merk, door de waardevolle content die het deelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de supermarkt met een online receptenplatform, een bank die op zijn blog allerlei financiële tips deelt of de schildertips van de bouwmarkt.

De essentie van content marketing is dat de info in de eerste plaats waardevol moet zijn. Als consument moet je er dus iets mee kunnen. Daarin zit het grote verschil met branded content, dat vooral een entertainmentfunctie heeft. Bovendien wordt branded content doorgaans op externe platformen gedeeld, om maar zo gauw mogelijk viral te kunnen gaan. Content marketing is bij uitstek geschikt voor de eigen kanalen, zoals de website of social media-pagina’s. Vaak wordt er – al zij het subtiel – wel verwezen naar de producten of diensten van het bedrijf dat achter de uiting zit.

De belangrijkste verschillen

De voornaamste verschillen tussen een advertorial, branded content en content marketing zitten ‘m dus in de mate van product placement en het doel dat met een uiting nagestreefd wordt. Een advertorial is het meest gericht op het direct aanprijzen van een product of dienst, branded content het minst. Daarbij hebben deze drie marketingmethoden allen een verschillend communicatief doel. De advertorial is bedoeld om je te overtuigen (een product te kopen), met branded content wil een bedrijf je amuseren en content marketing heeft informeren als doel.

Wat de drie termen met elkaar gemeen hebben is dat ze geld kosten. Wil je bijvoorbeeld écht scoren met branded content, dan heb je al gauw een enorm budget nodig. Wat dat betreft kun je beter kiezen voor gratis publiciteit in de vorm van een persbericht. Dat kost je niets en komt veruit het meest geloofwaardig over!

 

 

Dé specialist in datagedreven digital PR-campagnes.

Bezorgt jouw bedrijf meer naamsbekendheid en (online) autoriteit.

Deze blog delen via:

Meer artikelen lezen?

Persberichten

20 maart 2025

Adverteren in Google? 70% slaat bewust de gesponsorde resultaten over!

Digital PR-bureau Tijd voor Publiciteit ondervroeg een representatief panel van 1.000 Nederlanders naar hun Google-gewoonten. Klikken zij altijd op het bovenste resultaat of belanden ze regelmatig op de tweede pagina?…

Frank Breukelman

Meer lezen

Tips

19 maart 2025

5 manieren om aan je naamsbekendheid te werken in 2025

Meer naamsbekendheid voor je bedrijf in 2025? Tijd voor Publiciteit geeft je 5 praktische tips!…

Frank Breukelman

Meer lezen

Persbericht versturen veelgemaakte fouten

Tips

11 maart 2025

7 veelgemaakte fouten bij het verzenden van een persbericht

Als je een persbericht verzendt, zijn er enkele belangrijke dingen om rekening mee te houden. Tijd voor Publiciteit zet zeven veelgemaakte fouten op een rij, zodat jij ze niet hoeft…

Frank Breukelman

Meer lezen

Illustratie afwachtende zzp'er

Persberichten

28 januari 2025

Bijna helft zzp’ers doet niets om klanten binnen te halen

Tijd voor Publiciteit deed onderzoek naar de manieren waarop zzp’ers klanten binnenhalen. Een groot deel van hen blijkt volledig afhankelijk van mond-tot-mondreclame….

Frank Breukelman

Meer lezen

Wat is een persbericht

Info

16 januari 2025

Wat is een persbericht?

Het persbericht is een van de bekendste en meest effectieve PR-middelen. Maar wat houdt het precies in? En waarom zou je er gebruik van maken?…

Frank Breukelman

Meer lezen

Persberichten

9 december 2024

Drie op de tien Nederlanders durven online zoekgeschiedenis niet te laten zien​

Drie op de tien Nederlanders durven hun Google-zoekgeschiedenis niet aan vrienden of familie te laten zien. Lees hier het volledige persbericht!…

Frank Breukelman

Meer lezen