Zelfstandige werkt wekelijks ruim dag meer dan ‘loonslaaf’

Zzp’ers maken wekelijks aanzienlijk meer uren dan Nederlanders in loondienst. Dat blijkt uit nieuwe CBS-gegevens die Tijd voor Publiciteit analyseerde. Deze cijfers laten zien dat een zelfstandig ondernemer gemiddeld ruim een volledige werkdag per week meer werkt dan iemand in loondienst. Mannelijke zzp’ers spannen daarbij de kroon, met een gemiddelde werkweek van bijna 46 uur.

Vooral bij mannen is het verschil groot. Een man in loondienst werkt wekelijks ruim 13 uur minder dan een mannelijke zzp’er. Zowel relatief als absoluut gezien is dat verschil bij vrouwen aanzienlijk kleiner. Wat verder opvalt, is dat mannen – zowel werknemers als zelfstandigen – de afgelopen tien jaar gemiddeld één uur minder zijn gaan werken. Vrouwelijke werknemers zagen hun werkweek juist met ruim een uur langer worden. Ondernemende vrouwen gingen zelfs anderhalf uur langer werken.

Financiële zorgen

Het zijn vermoedelijk vooral financiële redenen zijn waarom zzp’ers meer uren maken. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ondernemen een heel andere druk met zich meebrengt dan werken voor een baas. Op momenten dat de inkomsten achterblijven, is simpelweg meer uren maken voor veel zzp’ers de ‘makkelijkste’ manier om toch rond te komen. Die noodzaak wordt onderstreept door een recent onderzoek van financeplatform Boekhouder.nl. Daaruit blijkt dat ruim een kwart van de zzp’ers maandelijks financiële zorgen heeft.

Zelfstandige heeft minder kans op burnout

Ondanks dat zzp’ers dus relatief veel tijd aan hun werk kwijt zijn en in veel gevallen financiële zorgen hebben, zijn zij doorgaans mentaal gezonder dan mensen in loondienst. CBS-data laten zien dat een op de negen zelfstandig ondernemers te maken heeft met burnoutklachten. Dat is ontzettend veel, maar het valt in het niet bij de 19 procent van de werknemers die deze klachten ervaart.